COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Som fastighetsägare har du ett särskilt ansvar att arbeta med brandsäkerhet på ett systematiskt vis. Bestämmelserna regleras i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) allmänna råd (2004:3).
Om du som fastighetsägare inte har avtalat bort ansvar för underhåll, kontroll och provning av fasta installationer till eventuella hyresgäster, har du ansvar för följande:
Rökluckor används för att ventilera ut rökgaser om ett utrymme, till exempel ett trapphus, är rökfyllt. Du har ansvar för att rökluckorna underhålls, testas regelbundet och att eventuell anordning för manuell öppning är ordentligt skyltad.
Rökluckorna är till för att ventilera ut brandgaser från trapphuset. Rökgaserna kan även ventileras ut genom öppna fönster.
Det ska finnas stigarledningar i byggnader som har över åtta våningar. Räddningstjänstens personal använder stigarledningarna för att snabbt få släckvatten till våningsplanen.
Du ansvarar för att stigarledningarna underhålls, testas regelbundet och är ordentligt uppskyltade.
Det ska alltid finnas två skilda utrymningsvägar. Om en utrymningsväg delas av många olika nyttjanderättshavare, till exempel ett trapphus i ett flerbostadshus, kan förvaring i utrymningsväg bli en fråga för dig som fastighetsägare.
Utrymningsvägar eller trapphus får inte belamras. Här får det till exempel inte finnas barnvagnar och tidningsinsamlingar. Förvaring i olika former i utrymningsväg kan hindra utrymning och försvåra för räddningstjänstens personal att ta sig fram.
Om en brand skulle starta eller sprida sig till en utrymningsväg eller ett trapphus, kan förvaring av brännbara material leda till att den snabbt rökfylls. Om en utrymningsväg eller ett trapphus fylls av rök kan det försvåra eller hindra personer i byggnaden från att utrymma.
En mycket viktig del i brandskyddet i flerbostadshus är att varje lägenhet har fungerande brandvarnare. Brandvarnaren ser till att en eventuell brand upptäcks i ett tidigt skede. Förutom att den indirekt kan rädda livet på boende i lägenheten ökar det också chansen för räddningstjänsten att göra en tidig insats och begränsa spridning och skador på byggnaden.
Läs mer i foldern brandsäkerhet i flerbostadshus från MSB.
Dörrar som används för utrymning ska generellt vara lätt identifierbara som utgångar och lätt öppningsbara utan nyckel/tagg/kod etcetera. Försvårande öppningsfunktioner såsom högt placerade öppningsbeslag, öppningsbeslag med dubbelhandsfattning, etcetera får generellt ej förekomma. Öppningsbeslag ska placeras med centrum mellan 0,80 och 1,20 meter över golv.
Dörrar som ska användas för utrymning ska kunna öppnas med ett trycke som trycks nedåt eller att dörren trycks utåt.
Dörrar ska sluta tätt och ha tillräcklig tillhållning för att hindra spridning av eventuell brandrök mellan olika utrymmen. Kraven på dörrar mellan olika brandceller är därför särskilt höga. Av samma anledning är det viktigt att du ser till att eventuella dörrstängare fungerar.
Låsta dörrar som förväntas användas vid utrymning ska generellt gå att öppna utan nyckel, tagg, kod, etcetera.
Låsta dörrar som enbart öppnar genom signal från automatiskt brandlarm ska heller inte förekomma.
Dörrar som används för utrymning och som kan vara låsta, ska gå att låsa upp med beslag i utrymningsriktningen enligt följande:
Dörrar som används för utrymning, som kan vara låsta och som förväntas betjäna maximalt 50 personer, ska utföras så att de går att låsa upp med vred i utrymningsriktningen. Öppningsbeslaget ska placeras 0,80 m till 1,20 meter över golv. Vred ska utformas så att det endast manövrerar låskolv och så att dörren kan öppnas med en hand genom att först låsa upp vredet och sedan trycka ner handtaget/trycka dörren utåt. Om kåpa som täcker vred används ska kåpan vara utformad så att den lätt kan forceras med en hand. (Fastskruvade kåpor är ej acceptabelt).
Dörrar som används för utrymning, som kan vara låsta och som kan förväntas betjäna fler än 50 personer men under 1000 personer, ska utformas med öppningsbeslag verifierat enligt standarden SS-EN 179. Öppningsbeslaget ska placeras 0,80 m till 1,20 meter över golv.
Dörrar som används för utrymning i lokaler för över 1000 personer ska beslås med så kallad panikregel, utformad enligt standarden SS-EN 1125. Notera att detta gäller oavsett om dörren kan vara låst eller ej. Panikregeln ska placeras 0,80 m till 1,20 meter över golv.
Som alternativ till låsta dörrar utföras öppningsbara med elektrisk nödöppningsknapp. Knapp ska placeras bredvid dörrens ordinarie trycke och ska vara stor nog att den omedelbart uppmärksammas som öppningsknapp. Öppningsknappen ska placeras 0,80 meter till 1,20 meter över golv och ska vara tydligt utmärkt med skylt som är minst 0,10 x 0,15 meter. Skylten ska vara försedd med lämplig figur, exempelvis nyckel samt texten ”Nödöppning” eller liknande. Dörren ska kunna öppnas även vid strömbortfall.
Det kan till exempel vara förskolor och demensboenden.
Grundkravet, att dörrar som används för utrymning ska vara lätt öppningsbara utan nyckel/tagg/kod, gäller även för verksamheter som förskolor, demensboenden med mera. Dessutom ska öppningsbeslag vara placerade på en nåbar höjd (cirka 0,8-1,2 meter över golv). Detta leder ofta till en intressekonflikt då dessa verksamheter ofta har "rymningsbenägna" barn/omsorgstagare som riskerar att skada sig själva om de "rymmer".
Räddningstjänsten accepterar dessa åtgärder som kan bidra till att fördröja eller uppmärksamma personalen vid en rymningssituation.
Utrymmet/gården utanför aktuella dörrar inhägnas med staket och förses med försvårande öppningsbeslag. Detta accepterar räddningstjänsten eftersom personerna i detta läge är utomhus.
Kontakt
Räddningstjänsten
Öppettider: Måndag-fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 74 00
Faxnummer: 016-14 50 45
E-post: raddningstjansten@eskilstuna.se
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Besöksadress
Värjan, Alva Myrdals gata 5, Eskilstuna
Kvarnen, Storgatan 26, Torshälla
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar