Livsmedelsverksamhet
Innan du kan starta en livsmedelsverksamhet måste du registrera den hos kommunen. Här hittar du vad du behöver veta för att det ska bli rätt.
Livsmedelsföretagare
Du som vill starta en livsmedelsverksamhet ska ha kunskap om den verksamhet du vill bedriva. Du ska också ha kunskap i livsmedelshygien och om livsmedelslagstiftningen. Vilka krav på utbildning och kunskap som gäller dig beror på vilken verksamhet du bedriver och vilka livsmedel du hanterar.
Hur du registrerar din verksamhet
- Registrera din verksamhet minst 2 veckor innan planerad start. Använd vår e-tjänst.
- Inkludera följande uppgifter i anmälan:
- Företagets namn
- Organisationsnummer
- Kontaktadress
- Kommunen handlägger anmälan och skickar ett registreringsbeslut inom 10 dagar under förutsättning att alla uppgifter finns med.
- Du kan starta verksamheten när du fått beslut om registrering. Om du startar din verksamhet utan att vara registrerad så kommer kommer du att få en sanktionsavgift.
Avgifter
- För beslut om registrering tar kommunen betalt för en timmes handläggning. Fakturan kommer efter att du har fått beslutet.
- För beslut om riskklassning tar kommunen betalt för en timmas handläggning. I vissa fall kommer beslutet innan kommunen besöker din verksamhet, men i de flesta fall efter det första besöket.
Efter registrering
En miljöinspektör kommer sedan ut och kontrollerar din verksamhet inom en månad. Då ska du ha en lokal som är lämplig för den verksamhet du ska bedriva. Du ska också ha ett system för egenkontroll.
Som livsmedelsföretagare har du ett viktigt ansvar:
- Du ska se till att maten du säljer är säker att äta samt korrekt märkt och spårbar.
- Tänk på att all hantering av mat kan innebära risker.
- Du måste kontrollera din hantering för att minska riskerna.
Viktigt att tänka på
- Registreringen är personlig och kan inte överlåtas.
- Vid ägarbyte måste den nya ägaren göra en ny registrering.
- Anmäl ändringar i lokaler eller verksamhet i förväg till kommunen.
- Anmäl om verksamheten upphör för att undvika onödiga avgifter.
Genom att följa dessa steg och regler säkerställer du att din livsmedelsverksamhet är korrekt registrerad och redo för inspektion.
För att anmäla ändringar och upphörande av verksamhet får du skicka in en blankett.
Livsmedelsanläggning är en lokal där en livsmedelsföretagare hanterar (bereder, säljer, serverar, lagrar) livsmedel. Det kan till exempel vara kiosker, brödbutiker, restauranger, mataffärer och tillverkare av livsmedel. Även verksamheter som till exempel huvudkontor eller matmäklare kan vara livsmedelsföretag trots att de inte har något eget lager eller hanterar livsmedel.
Miljö och bygg
Telefon:
E-post:
Besöksadress
Öppettider
Måndag-torsdag kl. 10.00-12.00 och kl. 13.30-16.00
Fredagar kl. 10.00-12.00