Tillstånd för att sälja folköl, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter
Här får du information vilka tillstånd och regler som gäller vid försäljning av folköl, e-cigaretter och tobaksfria nikotinprodukter.
Om du ska sälja eller servera folköl måste du anmäla det till kommunen innan du börjar. För att sälja eller servera folköl måste du även sälja eller servera mat. Du ska kontrollera försäljningen och ta fram ett program för egenkontroll.
Om du har serveringstillstånd för starkare alkoholdrycker behövs ingen anmälan för att servera folköl. Stället där försäljning eller servering bedrivs på ska vara registrerat som livsmedelsanläggning
För att få sälja e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare, samt tobaksfria nikotinprodukter ska du göra en anmälan till kommunen. Anmälan ska skickas in senast den dag som försäljningen påbörjas. Det är ett lagbrott att inte anmäla försäljningen
Om du säljer folköl, e-cigaretter eller tobaksfria nikotinprodukter måste du ha ett egenkontrollprogram. Programmet hjälper dig att skapa tydliga rutiner för försäljningen och gör det enklare att följa lagen.
Skicka in en kopia – När du anmäler att du vill sälja dessa produkter ska du skicka in en kopia av ditt egenkontrollprogram till oss.
Vad ska egenkontrollprogrammet innehålla?
Ditt program bör beskriva hur du och din verksamhet:
- Kontrollerar kundens ålder vid köp.
- Följer regler kring marknadsföring av tobak och folköl.
- Säkerställer att tobaksvaror är korrekt märkta.
Viktigt att veta
Egenkontrollprogrammet ska alltid finnas tillgängligt för personalen på försäljningsstället. Vid tillsyn ska det kunna visas upp för kommunen och polisen.
Du får inte sälja folköl och/eller tobak, e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter till någon som inte har fyllt 18 år. Du ska ha en skylt om åldersgränsen som syns tydligt inne på försäljningsstället. Du får inte sälja folköl och/eller tobak, e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare till någon som du misstänker ska lämna över dem till en person som inte har fyllt 18 år.
Som huvudregel är enligt tobakslagen all marknadsföring av tobaksvaror till konsumenter förbjuden.
Undantag finns för kommersiella meddelanden inne på butiker. Sådan information får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av tobak.
Reklam eller annan marknadsföring av tobaksvaror ska i den omfattning det är möjligt placeras så att de inte är synliga från utsidan av butiken.
Eskilstuna kommun kontrollerar regelbundet att du följer reglerna.
Det vi kontrollerar är till exempel:
- Skyltning av folköl
- 18-årsgränsen
- Egenkontroll
- Märkning av e-cigaretter
- Marknadsföring
Informera all personal på försäljningsstället så att de känner till försäljningsreglerna och era rutiner. Kom ihåg att informera eventuell extrapersonal.
Kommunen tar ut en avgift för tillsynsbesöket.
Här hittar du information om kommunens avgifter.
Folköl är en jäst odestillerad dryck som är framställd av torkad eller rostad malt som huvudsakligt extraktgivande ämne. Alkoholhalt i folköl ska vara mer än 2,25 men högst 3,5 volymprocent alkohol. De vanliga alkoholhalterna på folköl är 2,8 och 3,5 volymprocent.
En tobaksfri nikotinprodukt är en produkt utan tobak som innehåller nikotin för konsumtion, till exempel vitt snus.
Ägarbyte
Vid ägarbyte av butiken ska det anmälas till Eskilstuna kommun eftersom rätten att sälja folköl och/eller e-cigaretter och/eller påfyllningsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter inte automatiskt följer med till den nya ägaren.
Miljö och bygg
Telefon:
E-post:
Besöksadress
Öppettider
Måndag-torsdag kl. 10.00-12.00 och kl. 13.30-16.00
Fredagar kl. 10.00-12.00