COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Use Google translate to translate the web page. Eskilstuna kommun takes no responsibility for the translations.
Vill du lyssna på innehållet på webben? Börja lyssna och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.
Här finns information till dig som är eller vill bli företagare i livsmedelsbranschen. Du får bland annat information om hur du registrerar en livsmedelsverksamhet, öppnar restaurang och utför egenkontroller.
Livsmedelsanläggning
Livsmedelsanläggning är en lokal där en livsmedelsföretagare hanterar (bereder, säljer, serverar, lagrar) livsmedel. Det kan till exempel vara kiosker, brödbutiker, restauranger, mataffärer och tillverkare av livsmedel. Även verksamheter som till exempel huvudkontor eller matmäklare kan vara livsmedelsföretagare trots att de inte har något eget lager eller hanterar livsmedel.
Alla livsmedelsanläggningar ska vara registrerade av miljökontoret eller godkända av Livsmedelsverket innan de startar. De allra flesta livsmedelsföretag har miljökontoret som kontrollmyndighet. De verksamheter som i stället ska godkännas av Livsmedelsverket är till exempel slakterier, styckerier, större charkanläggningar och äggpackerier. Har du frågor om detta, kontakta miljökontoret eller Livsmedelsverket.
Kontroll av livsmedelsanläggningar
Miljökontoret är den myndighet som ansvarar för kontrollen av livsmedelsanläggningar. Miljöinspektörerna gör regelbundna kontroller. Anläggningar och verksamheter som kontrolleras är bland annat livsmedelsindustrier, butiker, restauranger, torg- och gatuhandel och vattenverk.
Du som driver ett livsmedelsföretag ska känna till och följa livsmedelslagstiftningen på de delar som berör din verksamhet. Du är ansvarig för att livsmedelssäkerheten garanteras i din verksamhet.
Den 1 januari 2019 skärptes livsmedelslagen (2006:804). Det innebär att du måste betala en sanktionsavgift om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet i god tid innan du startar.
Sanktionsavgiften gäller även vid ägarbyte eller om organisationsnumret ändras, exempelvis om företagaren ändrar ägandeform från enskild firma till bolag.
När miljökontoret gör inspektion kontrollerar vi verksamhetens organisationsnummer och vem som är verksamhetsutövare. Uppgifterna jämför vi sedan med den anmälan som miljökontoret fått från verksamhetsutövaren.
Sanktionsavgift ska motsvara en procent av verksamhetens årsomsättning eller vara lägst 5 000 kronor. Om du övertar en livsmedelsverksamhet eller byter ägandeform utan att meddela miljökontoret måste du betala en sanktionsavgift som motsvarar en halv procent av verksamhetens årsomsättningen eller lägst 2 500 kr.
Beslut om sanktionsavgift tas av miljö- och räddningstjänstnämnden. Pengarna går till svenska staten och inte till miljökontoret i Eskilstuna.
Frågor och svar om allergi för livsmedel
Allergener betyder att det finns allergiframkallande ämnen i födoämnen som kan orsaka allergi. Den mat som oftast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter som jordnötter och soja, olika nötter, fröer och vete.
Restaurangerna måste kunna ge information om maträtter innehåller någon eller några av följande allergener;
- spannmål som innehåller gluten
- jordnötter
- nötter (mandel, hasselnöt, valnöt, cashewnöt, pekannöt, paranöt, pistaschmandel, macadamianöt)
- mjölk (laktos och mjölkprotein)
- kräftdjur
- blötdjur
- fisk
- ägg (även lysozym som kan benämnas som konserveringsmedel E1105)
- sojabönor
- selleri
- senap
- sesamfrö
- svaveldioxid och sulfit
- lupin
Misstänker du att ett förpackat livsmedel är felmärkt eller har en reaktion skett som du misstänker beror på ett felmärkt livsmedel eller fel skolmat? Kontakta i första hand miljökontoret. Det är oftast miljökontoret eller kommunen där företaget ligger, som är ansvarig kontrollmyndighet. Sjukvården kan också ta kontakt med Livsmedelsverket för eventuell analys av odeklarerade allergen i det, eller de misstänkta livsmedlen.
Läs mer om allergier och överkänslighet på Livsmedelsverkets webbplats.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljökontoret
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
Faxnr: 016-14 26 84
E-post: miljokontoret@eskilstuna.se
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
Telefontid: måndag-fredag 08.00-17.00, dag före röd dag 08.00-12.00
Se fler kontaktvägar