COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Avfall är föremål, ämnen eller substanser som innehavaren gör sig av med, tänker göra sig av med eller är skyldig att göra sig av med. En del avfall är särskilt farligt för människors hälsa och miljön. Sådant avfall kallas för farligt avfall.
Sveriges mål för hantering av avfall är att mängden avfall och deras farlighet ska minska. Kretslopp ska uppnås så långt det är möjligt.
Det krävs normalt sett tillstånd för att yrkesmässigt få transportera avfall och farligt avfall eller för att själv transportera avfall eller farligt avfall som uppkommit i den egna verksamheten. Om du själv transporterar farligt avfall som uppkommit i din verksamhet kan tillståndsplikten i vissa fall vara ersatt med anmälningsplikt.
Du kan läsa mer om tillstånds- och anmälningsplikt på Naturvårdsverkets webbplats. Ansökan om tillstånd samt anmälan gör du hos länsstyrelsen.
Om du lämnar avfall eller farligt avfall till någon annan för borttransport har du ansvar för att kontrollera att transportören har tillstånd för sin verksamhet. Du har även ansvar för att ta fram ett transportdokument.
Kontroll av transportörers tillstånd kan du till exempel göra via en digital tjänst hos länstyrelsen.
Avfallet ska sorteras och hanteras efter sina egenskaper. Först ska det farliga avfallet sorteras ut. Resterande avfall ska sorteras för i första hand återanvändning, i andra hand återvinning, i tredje hand energiutvinning (brännbart avfall) och i sista hand deponering.
En samlokaliserad verksamhet använder samma behållare för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. Det kan till exempel vara en frisör eller en restaurang som bedriver verksamhet i samma fastighet eller i nära anslutning till fastigheten som hushållen.
Om verksamheten ska ha rätt att nyttja insamlingen av förpackningar som flerbostadshuset har måste verksamhetsutövaren anmäla verksamheten som samlokaliserad. Anmäl genom nedan e-tjänst.
Du som hanterar farligt avfall i ditt företag ska rapportera in det till ett avfallsregister via en e-tjänst eller API hos Naturvårdsverket.
Sedan tidigare finns en skyldighet att anteckna uppgifter om det farliga avfall som du hanterar i din verksamhet. Vilka uppgifter du ska ange beror till stor del på vilken roll du har i avfallskedjan. En anteckning ska innehålla de uppgifter som anges i 6 kap 1 – 5 §§ avfallsförordningen (2020:614), samt i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2020:5).
För att underlätta rapporteringen är det bra att ta reda på din verksamhets vanligaste avfallstyper med avfallskoder. Första gången du rapporterar kommer det sannolikt att ta lite tid, men spara koderna och uppgifterna så går det lättare nästa gång. Det är viktigt att avfallskoden blir rätt eftersom det avgör att avfallet tas om hand på rätt sätt.
När anteckningen ska göras beror på din roll i avfallskedjan och framgår av 6 kap 1-5 §§ avfallsförordningen (2020:614). För avfallsproducenter och transportörer gäller till exempel att anteckningen ska göras innan transporten påbörjas.
Rapporteringen in till avfallsregistret ska ske senast två arbetsdagar efter den tidpunkt då anteckningen ska vara genomförd. För rapportering av behandlingsresultat gäller ett undantag. Här ska rapportering sammanställas och genomföras kvartalsvis.
Det är dina antecknade uppgifter om det farliga avfallet som ska rapporteras in i registret.
Få info om vilka uppgifter som ska rapporteras genom olika exempel
Alla verksamheter kan lämna uppgifter via Naturvårdsverkets e-tjänst med hjälp av e-legitimation. De verksamheter som ska rapportera ofta till avfallsregistret kan ansluta sina administrativa system till Naturvårdsverkets API för att lämna uppgifter direkt. Det går att rapportera via ombud, exempelvis genom den transportör du anlitar om denna erbjuder en sådan tjänst.
Läs mer fördjupning och detaljer i Naturvårdsverkets vägledning
Rapportera via avfallsregistrets e-tjänst
Det finns flera frågor kring förändrade regler och ett nytt avfallsregister. De vanligaste är besvarade på Naturvårdsverkets webbplats.
Producentansvaret innebär att producenterna ansvarar för att samla in och ta hand om uttjänta produkter. Producentansvaret är ett styrmedel för att uppnå miljömålen. Tanken är att det ska motivera producenterna att ta fram produkter som är mer resurssnåla, lättare att återvinna och inte innehåller miljöfarliga ämnen.
Läs mer om producentansvar på Naturvårdsverkets webbplats.
RELATERAD INFORMATION
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar