COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Förorenade områden är platser som riskerar att skada eller skapa olägenhet för miljön eller människors hälsa. Ett område kan ha blivit förorenat av olika typer av miljöfarliga verksamheter såsom industrier, deponier eller olyckor. Föroreningar kan finnas i mark, grund- och ytvatten och i byggnader eller i anläggningar.
Informera om upptäckt förorening
Om du som entreprenör eller fastighetsägare upptäcker eller orsakar en förorening i mark, vatten eller i en byggnad måste du genast informera kommunen om detta. Skyldigheten att informera gäller även den som använder fastigheten. Vid olycka eller misstänkt förorening är det din uppgift att:
1. Förhindra spridning
2. Larma vid behov 112
3. Kontakta kommunens samhällsbyggnadsförvaltning och kom överens om fortsatta åtgärder
Grävning i förorenad mark
Om du som fastighetsägare eller entreprenör ska utföra markarbeten i ett förorenat område behöver du lämna in information om vilka slags markarbeten du ska utföra och hur du ska utföra dem på ett miljömässigt sätt som inte bidrar till att sprida föroreningar.
Läs om schaktning i förorenade områden.
Återanvända massor
Om du vill återanvända massor (exempelvis schaktmassor eller rivningsmassor) som är konstaterat förorenade eller befaras vara förorenade till olika grad behöver det anmälas till kommunens samhällsbyggnadsförvaltning. Anmälan ska ha inkommit senast sex veckor innan arbetena påbörjas. Om du vill lägga upp muddermassor på land så behöver det också alltid anmälas.
Läs mer om att återanvända massor
Blankett - anmälan om att återanvända avfallsmassor
Sanering av ett förorenat område
Innan du påbörjar sanering av förorenad mark, vatten, byggnad eller anläggning behöver du anmäla saneringen till oss. Anmälan ska ha kommit in till oss senast sex veckor innan saneringen påbörjas.
Hur vet jag om ett område är förorenat?
De allra flesta områden som kan misstänkas vara förorenade har kartlagts av Länsstyrelsen eller kommunen. På länsstyrelsen karttjänst kan du se vilka områden som har identifierats som misstänkt förorenade WebbGIS länsstyrelsens karttjänst över förorenade områden.
Om du vill veta vilken information samhällsbyggnadsförvaltningen kan ha om en specifik fastighet kan du skicka in en fråga till miljo@eskilstuna.se
Ange:
Du som bedriver eller har bedrivit verksamhet eller gjort något som bidragit till föroreningen bär ansvaret för eventuella åtgärder och efterbehandling.
Detta gäller under förutsättning att:
Om ingen verksamhetsutövare finns faller ansvaret på fastighetsägaren om du tagit över fastigheten efter 31 december 1998. När det gäller privatbostad gäller ansvaret endast om köparen känt till föroreningen vid köpet.
Vid påträffande av föroreningar vid exempelvis ledningsdragningar, är det oftast entreprenör och/eller uppdragsgivare som ansvarar för åtgärder i samband med schaktning, till exempel att provta uppgrävda massor och köra bort dessa till godkänd mottagare. Det är den som utför ledningsdragningarna eller uppdragsgivaren som anses vara verksamhetsutövare trots att de kanske inte är den som orsakat föroreningarna.
Läs mer om ansvaret över förorenade områden:
Ansvar över förorenade områden (informationsblad från länsstyrelserna, naturvårdsverket och SGI)
Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet - ditt ansvar (broschyr, länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016)
Innan markarbeten eller liknande påbörjas på ett område ska en bedömning ha gjorts om det finns risk för att föroreningar påträffas. Följande frågor kan ställas för att ge en uppfattning om vad det är för typ av massor och ifall provtagning behövs:
Om svaret på någon av frågorna är ja bör provtagning ske. Vid osäkerhet om massorna är förorenade bör dock alltid provtagning ske. Tar du emot massor ska du försäkra dig om att ovanstående frågor är utredda.
Behöver provtagning genomföras kan du som vägledning använda följande: Vid volymer upp till cirka 200 kubikmeter bör minst ett samlingsprov tas ut och analyseras. På volymer upp till 2 000 kubikmeter bör minst fem prover tas. För volymer därutöver tas minst ett prov per ytterligare 1 000 kubikmeter. Rör det sig om ett långt ledningsschakt för till exempel fjärrvärmejobb kan prov tas var 50:e meter. Proverna ska dock vara representativa för de 50 metrarna till exempel genom att provet på sträckan utgörs av samlingsprov. Finns misstanke om förorening utefter en begränsad sträcka bör provtagning ske så att prov tas före, efter och vid den misstänkta föroreningen. Är det fråga om större ytor bör en särskild provtagningsplan upprättas.
Utöver detta kan du också behöva ta ett laktest (ett så kallat L/S 10 skaktest) om det är så att du vill kunna återanvända massorna någon annanstans än där de uppkom. Har du olika sorters jord med avseende på till exempel olika föroreningsinnehåll eller jordmån bör ett laktest genomföras per ”jordsort”.
Det vanligaste parametrarna du bör analysera för är metaller och PAH (PAH-H, PAH-M och PAH-L). Om du vet att massorna kan ha blivit förorenade av andra ämnen till exempel olja eller bekämpningsmedel bör du analysera för de ämnena också. Vad du bör analysera kan du grunda i vad marken har använts till och vilka föroreningar som befaras finnas på platsen. Är det en industrimark kan du behöva höra dig för om vilken typ av industri och vad för ämnen de har använt sig av i sina olika processer och inkludera även dessa ämnen i analysen.
Markundersökningar görs för att ta reda på om det finns föroreningar på ett område och om dessa utgör någon risk för människors hälsa och miljö. Undersökningar utförs ofta stegvis och inleds med en översiktlig undersökning för att ta reda på om området är förorenat. Det som kan undersökas är mark och grundvatten, byggnader och anläggningar, ytvatten och sediment. Visar det sig att området är förorenat behövs i de flesta fall ytterligare undersökningar innan olika åtgärdsalternativ kan utredas. Utredningar behöver göras av en erfaren konsult eftersom det krävs goda kunskaper om bland annat kemikalier, geologi och hydrologi.
Undersökningar kan till exempel göras:
Läs mer om markundersökningar och förorenade områden på Naturvårdsverket
Vägledning för miljötekniska markundersökningar (Naturvårdsverkets vägledning för miljötekniska markundersökningar ISBN 91-620-4310-2)
Vill du läsa mer om förorenade områden och masshantering?
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar