COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Områden där det finns risk att du kan stöta på föroreningar är till exempel industriområden, före detta industriområden, stadskärnan eller områden som blivit utfyllda och vägområden. Innan du börjar ett grävarbete kan du gå in på länsstyrelsernas karttjänst WebbGIS för att se om länsstyrelsen har identifierat ett förorenat område där du ska gräva. Du kan också kontakta kommunen för information om föroreningar på specifika fastigheter.
Upplysningsskyldighet enligt Miljöbalken
Enligt miljöbalkens 10:e kapitel är det den som upptäcker en förorening som är skyldig att genast underrätta tillsynsmyndigheten, i de flesta fall är det kommunen. Regeln kallas för upplysningsskyldighet. Att försumma skyldigheten kan vara straffbart.
Åtgärdskrav vid påträffade föroreningar
Om du som fastighetsägare eller verksamhetsutövare stöter på en förorening vid markarbeten på din verksamhet eller på din tomt är utgångspunkten att hela föroreningen ska tas bort. Vid schaktning för ledningsdragningar och liknande krävs oftast inte att mer massor än de som var planerade att grävas upp tas bort. Normalt ställer kommunen inte heller krav på att utbredningen i djup och sidled ska utredas vid schaktning för ledningsdragningar. Det kan variera från fall till fall beroende på bland annat typ av förorening och markanvändning.
Vid påträffande av förorening behövs vanligtvis en miljökontrollant anlitas med sakkunskap inom miljögeoteknik. Miljökontrollanten ska dels göra okulära besiktningar och dels ta ut prover för analys. Vid påträffade föroreningar vid markarbeten behöver miljökontrollanten:
Grävning i offentlig mark
Vid grävning i offentlig mark (gatumark eller parkmark) behöver du söka grävtillstånd hos kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.
Om du genomför markarbeten i Eskilstunas stadskärna eller i konstaterat förorenade områden vill vi att du informerar oss med om markarbetena.
Vid markarbeten i stadskärnan är det vanligt att stöta på föroreningar då mycket av marken i staden är utfylld av mer eller mindre förorenade massor. Om du genomför markarbeten i Eskilstunas stadskärna eller i konstaterat förorenade områden vill vi att du informerar oss med om markarbetena. Dels för att få information om eventuella föroreningar som kan finnas där du genomför markarbeten, dels för hur överskottsmassor ska hanteras.
Vem ställs kraven till?
Vem kraven ställs mot beror på vem som kan ses som verksamhetsutövare. Vid ledningsdragningar eller liknande schaktning är det oftast entreprenör eller uppdragsgivaren som kraven ställs mot. Kraven kan också riktas mot fastighetsägare eller till den verksamhetsutövare som har orsakat föroreningen.
RELATERAD INFORMATION
Kontakt
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar