COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här får du information om vad du ska tänka på när du genomför schaktning i förorenade områden.
Att tänka på vid schaktning i förorenad mark
Det är inte alltid föroreningar syns. En del gaser är brandfarliga och andra tyngre än luft och tränger undan syret vid schaktbotten. Gå inte ner i schaktgropen om du misstänker att du hittat föroreningar förrän du vet vilken skyddsutrustning som behövs. Arbeta aldrig ensam i ett förorenat område!
Det finns miljöregler för många av de arbeten som du som gräv- eller schaktentreprenör utför. Som entreprenör ska du alltid ta del av eventuella myndighetsbeslut i ärendet. Föroreningar är extra vanliga i nuvarande och tidigare industriområden, bensinstationer och dylikt.
Även områden där man inte förväntar sig att det ska finnas föroreningar kan ha blivit utfyllda med massor från industrier som till exempel gjutsand, som ofta används som fyllnadsmaterial på grund av dess tekniska egenskaper.
Var uppmärksam på detta när du gräver
Vanligtvis är det beställaren som är ytterst ansvarig för det projekt eller den verksamheten som bedrivs. Entreprenörerna som beställaren anlitat är dock ansvariga för att uppfylla lagkraven på det egna arbetet. Kom överens innan arbetet utförs vem som gör vad om förorening påträffas.
Om du upptäcker en förorening i mark, vatten eller i byggnad som kan ge skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön är du skyldig att genast tala om detta för tillsynsmyndigheten – samhällsbyggnadsförvaltningen. Avbryt dessutom arbetet tills du gjort en överenskommelse med oss om fortsatta åtgärder.
Enligt avfallsförordningen klassas överblivna jordmassor som avfall. Om massorna innehåller föroreningar såsom oljeföroreningar, metaller, stenkolstjära etcetera kan massorna klassas som farligt avfall. Grundregeln för transport av avfall är att all yrkesmässig transport av avfall är tillstånds-eller anmälningspliktig till Länsstyrelsen. Om du vill återanvända schaktmassor det vill säga lägga schaktmassorna på en annan plats är det ofta anmälningspliktigt till samhällsbyggnadsförvaltningen.
Här kan du läsa mer om vad som gäller för återanvändning av massor. Ta gärna kontakt med kommunen innan du tar emot eller lämnar ifrån dig schaktmassor till någon som vill återanvända dessa.
Här kan du läsa mer regler gällande avfall och farligt avfall
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar