Restaurang, pizzeria och kafé
Här finns information om tillstånd, regler och anmälan för dig som ska starta eller som driver café, restaurang och pizzeria.
Det kan vara mycket att tänka på och ofta behöver du kontakta flera myndigheter. Om du har ett ärende som rör flera områden eller tillstånd kan du boka ett samordningsmöte.
Registrering av livsmedelsverksamhet
Om du ska driva en restaurang, livsmedelsbutik, matvagn, näthandel med livsmedel eller någon annan typ av livsmedelsverksamhet ska du skicka in en anmälan om registrering till Samhällsbyggnadsförvaltningen.
Kontroll av livsmedelsverksamhet och livsmedelsklassning
Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att de livsmedel du säljer är säkra, spårbara, korrekt märkta och inte gör människor sjuka.
Du måste också visa att din verksamhet uppfyller kraven på livsmedelshygien, märkning och ordning.
Alkoholservering
För att få servera och sälja alkoholdrycker krävs serveringstillstånd.
Folkölsservering
Du måste anmäla servering eller försäljning av folköl.
Bygglov och startbesked
Uppgifter om hur du söker bygglov och startbesked när du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till i din verksamhetslokal.
Skyltar
Det finns regler för större skyltar och ljusanordningar och du kan behöva söka bygglov.
Gatupratare och flyttbara skyltar
Det finns regler för flyttbara skyltar och gatupratare. Du behöver också söka tillstånd hos polisen för att använda en offentlig plats som en trottoar, gata eller park.
Uteserveringar
För att få ställa upp en uteservering behöver du tillstånd. Det söker du alltid hos polisen. Om det är kommunen som äger marken så skickar polisen din ansökan och alla handlingar till oss så får vi yttra oss. Kommunen kan behöva att du skickar in ett kompletterande underlag.
Strandskydd och strandskyddsdispens
Kommunen kan i vissa fall bevilja dispens från förbudet. För att få dispens krävs särskilda skäl och att åtgärden inte strider mot strandskyddets syften. Du ansöker om dispens hos samhällsbyggnadsförvaltningen.
Brandskydd och tillsyn av verksamhet
Din verksamhet måste vara brandsäker och det finns krav du måste uppfylla.
Gasol
Om du ska hantera gasol i större mängd kan det krävas särskilt tillstånd.
Brandsäker hantering av sopkärl och containrar
Här får du tips om hur sopkärl och containrar ska placeras.
Fettavskiljare
De verksamheter som hanterar och tillverkar livsmedel ska installera fettavskiljare för att motverka stopp i ledningsnätet.
Avlopp
Avloppsreningsverken är anpassade för att ta hand om spillvatten som är förorenat motsvarande vad som kommer från hushållen. Om företag behöver släppa ut smutsigare vatten än så, kan du i vissa fall få göra det mot en avgift.
Om du har kylar, frysar, värmepumpar eller luftkonditioneringar med köldmedier måste du följa de riktlinjer som finns.