Eskilstuna kommun

Bra att veta vid försäljning och servering av alkoholhaltiga drycker

Här har vi samlat information till dig som har ett serveringstillstånd. Vi vill påminna om saker som är lätta att missa och på så sätt göra det lätt att göra rätt.

Sök tillstånd för uteservering

För att få ställa upp en uteservering behöver du tillstånd. Det söker du alltid hos polisen. Om det är kommunen som äger marken så skickar polisen din ansökan och alla handlingar till oss så får vi yttra oss. Kommunen kan begära in kompletterande underlag. Polismyndigheten tar ut avgift för att behandla din tillståndsansökan och kommunen tar ut avgift för upplåtelse av mark till uteservering.

Information om markupplåtelse

Om du vill servera alkohol på din uteservering måste du ha tillstånd för det. Kontrollera på ditt tillståndsbevis och den tillhörande ritningen var du får servera alkohol. Hör av dig till en alkoholhandläggare på kommunen om du är osäker. Vill du använda en uteservering på kommunal mark måste du ansöka hos polisen om att få använda offentlig plats

Tillståndsbesök/kontroll

Alla som har serveringstillstånd får tillsynsbesök av en handläggare från samhällsbyggnadsförvaltningen på kommunen, som kontrollerar att den som har tillstånd följer alkohollagens regler. Den som säljer mycket alkohol och har sena serveringstider kommer att få besök oftare men kontrollen är densamma.

Ett tillsynsbesök är alltid oanmält och när vi kommer dit vill vi prata med den som är serveringsansvarig. Den som är ansvarig ska kunna svara på våra frågor och ha möjlighet att visa oss runt i verksamhetens alla utrymmen

Vi tittar på följande saker vid besök

Personal ska säga till eller avvisa gäster som stör. Skräp, tomflaskor, tomglas och eventuellt glaskross får inte bli liggande i lokalerna. Det ska också vara god ordning i området kring serveringsstället, till exempel i en eventuell kö.

När serveringstiden är slut och krogen stängt får det inte serveras eller drickas någon alkohol, inte heller av personalen. Självklart får personalen ta rast och sitta ned och äta, precis som på andra arbets­platser, men, ingen alkohol!

Tänk på att om verksamheter ligger nära bostäder finns en risk för ljudstörningar. Det är därför viktigt att du har koll och kontroll på eventuell musikspelning och arbetar förebyggande för att minska störningar till närboende.

Det ska alltid finnas en person på plats som ansvarar för alkohol­serveringen. Om du som tillståndshavare själv inte är på plats ska det finnas en anmäld serveringsansvarig. Det är upp till tillståndshavaren att utse och anmäla serveringsansvariga till kommunen. Den som är serveringsansvarig ska vara medveten om sitt ansvar och ha tillräckliga kunskaper om reglerna i alkohollagen för att kunna utföra sitt uppdrag

För att uppfylla villkoren för serveringstillståndet ska ni vara lämpliga både ekonomiskt och personligt. Andra myndigheters krav ska vara uppfyllda, till exempel att redovisa personal, erbjuda kvitto vid varje köp, redovisa försäljning och föra personalliggare.

Servering av alkohol får bara ske inom en avgränsad yta. Den ytan visas på den ritning som hör till serve­ringstillståndet. Gäster får inte lämna denna yta med alkoholdryck och får heller inte dricka medhavd alkoholdryck på serveringsstället. Det ska vara tydligt för både gäst och personal var gäster får dricka alkohol.

När alkohol serveras ska det finnas ett utbud av mat på serveringsstället. Fram till klockan 23.00 ska det vara ett brett utbud av olika maträtter. Efter klockan 23.00 räcker det med ett fåtal enklare rätter, till exempel kalla maträtter eller rätter som värms i mikrovågsugn.

Gästerna får inte vara för berusade och serveringen av alkohol ska ske på ett ansvarsfullt sätt. Det är ett brott att servera alkohol­drycker till den som är underårig eller märkbart påverkad av alkohol. Varje serveringsställe ska ha en fungerande ålderskontroll och se till att märkbart påverkade gäster inte serveras alkohol. Skulle en gäst vara märkbart påverkad av narkotika får inte heller den serveras alkohol.

Det är viktigt att ha en ansvarsfull servering av alkohol. Om en gäst trots detta blir märkbart påverkad får den inte vara kvar på serveringsstället. Det är tillståndshavarens och personalens ansvar att se till att avvisa gästen.

Kravet på brandsäkerhet är uppfyllt på ert serveringsställe när lokalen är uppförd enligt brandskyddsdokumentationen. Brandskyddsdokumentationen ska finnas tillgänglig och vara känd av all personal. Utrymningsvägarna får inte vara blockerade och de ska vara skyltade enligt räddningstjänstens krav. Släckutrustning ska finnas.

Anmäl ändringar i god tid

Kom ihåg att anmäla betydande ändringar i bolaget eller verksamheten till kommunen. Anmälan behöver göras i förväg, eller så fort som möjligt om ändringen inte kunnat förutses.

  • Ändringar i bolaget
  • Serveringsansvariga personer
  • Serveringslokalen byggs om
  • Ändring av serveringslokalens inriktning
  • Hyra ut/arrendera ut din serveringslokal
  • Servera alkohol på uteservering
  • Kryddning av spritdryck

All marknadsföring av alkohol ska vara måttfull. Det innebär att marknadsföringen inte får vara påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Erbjudanden som ”köp två, betala för en” eller mängdrabatt är inte tillåtna. Det är inte heller tillåtet att lyfta fram vissa varumärken på till exempel stora affischer.

Det är inte tillåtet att uppmana en gäst att köpa mer eller starkare alkoholdryck. Men det är självklart tillåtet att informera om det utbud som finns.

Anna Hed

Alkoholhandläggare

Robert Janeling

Alkoholhandläggare

Robert Koivunen

Alkoholhandläggare

Uppdaterad: 13 juni 2025