COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Här kan du läsa en kortfattad beskrivning om vad miljöbalken ställer för krav på ansvariga för skol- eller förskoleverksamhet och på fastighetsägare för lokaler där sådan verksamhet bedrivs.
Sveriges lag om miljö och hälsa är miljöbalken. Dess huvudsyfte är att ge nuvarande och kommande generationer en god och hälsosam miljö. Miljöbalken är tydlig med att den som driver en skol- eller förskoleverksamhet bär ansvaret för att verksamheten inte orsakar någon form av skada på barn och elevers hälsa eller på miljön. Det innebär att du som är ansvarig för en skol- eller förskoleverksamhet måste ha kunskap om hur du uppfyller miljöbalkens bestämmelser.
Den som ansvarar för verksamheten ska ha goda kunskaper om hur den påverkar barns och elevers hälsa och miljön och ska även arbeta förebyggande i dessa frågor.
Det finns dessutom tydliga krav på att verksamheten ska ha ett skriftligt så kallat egenkontrollprogram. Egenkontrollprogrammet ska bland annat visa hur ansvaret i verksamheten och är fördelat och vilka rutiner som finns för att förebygga risker för hälsan och miljön.
Fastighetsägaren och den som hyr ut lokaler till en skol- eller förskoleverksamhet har också ansvar för hälso- och miljöskyddsfrågor. Ansvaret kan variera beroende på avtal och gränsdragningslistor mellan verksamheten och fastighetsägaren, förvaltaren eller hyresvärden. Därför är det viktigt att ha en tydlig ansvarsfördelning for fastighetsfrågor.
Samhällsbyggnadsförvaltningen har ansvar för tillsyn av bland annat skol- och förskoleverksamheter. Det innebär att vi ska kontrollera att bestämmelser i miljöbalken följs och på så sätt säkerställa en god hälsa och miljö för barnen och eleverna.
Om verksamheten och fastighetsägaren har olika uppfattning om något som rör inomhusmiljön kan kommunen agera som oberoende part. Kommunen kan bedöma om åtgärd krävs och vid behov fatta beslut med krav om åtgärder.
I miljöbalken ingår inte arbetsmiljöfrågor, har du frågor om detta så kan du vända dig till Arbetsmiljöverket.
Det finns däremot många likheter i kraven på arbetsmiljön och på miljöbalkens krav, vad gäller utformning och innehåll. Samordna gärna ditt systematiska arbetsmiljöarbete med kraven på egenkontroll enligt miljöbalken, egenkontroll enligt livsmedelslagen, brandskyddskontroll och så vidare.
RELATERAD INFORMATION
Miljö och bygg
Öppettider: Vardagar 10.00-12.00, 13.30-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: miljo@eskilstuna.se
Besöksadress: Alva Myrdalsgata 3D, Vakteln
Eskilstuna direkt
Telefontid: måndag-torsdag 08.00-16.30, fredag 08.00-16.00
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar