COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Eskilstuna kommun är genom förskole- och grundskolenämnden tillsynsmyndighet för fristående förskolor och enskilda pedagogiska omsorger som kommunen godkänt och gett rätt till bidrag.
Barn- och utbildningsförvaltningen gör regelbundet tillsyn av fristående verksamheter.Tillsynen ska ha en förebyggande effekt och kontrollera att de lagar och regler som finns för verksamheten följs.
Innan en ny förskola öppnar eller flyttar in i nya lokaler, eller innan en ny pedagogisk verksamhet tar emot en barngrupp gör barn- och utbildningsförvaltningen en etableringskontroll.
Etableringskontrollen genomförs av tjänsteperson från barn- och utbildningsförvaltningen, avdelning för kvalitet och kommunikation. Denna form av tillsyn är till för att se att den planering som huvudmannen har presenterat i sin ansökan går att genomföra.
Etableringskontrollen sker så nära inpå verksamhetsstart som möjligt. Det är huvudmannen som ansvarar för att i god tid innan verksamhetsstart kontakta förvaltningen så att tid för etableringskontroll bokas in.
Inga barn får skrivas in i en ny verksamhet innan etableringskontrollen är genomförd.
Om verksamheten bedöms följa gällande lagar och föreskrifter fattar förskolenämnden beslut om att avsluta etableringskontrollen.
Normalt gör barn- och utbildningsförvaltningen en förstagångstillsyn ungefär sex till åtta månader efter att en ny verksamhet inom enskild pedagogisk omsorg eller en ny förskola har startat. Denna tillsyn görs på samma sätt som en regelbunden tillsyn.
Barn- och utbildningsförvaltningen gör regelbunden tillsyn av förskolor och pedagogisk omsorg var vart tredje år. När det är dags för tillsyn får huvudmannen ett brev från barn- och utbildningsförvaltningen där det finns mer information om tillsynen och vilket eller vilka datum som är aktuella. Tillsynsbesök genomförs av tjänsteperson från enheten för kvalitet och kommunikation på förvaltningen.
Inför ett tillsynsbesök skickar barn- och utbildningsförvaltningen ut ett formulär med frågor om verksamheten som huvudmannen ska fylla i och skicka tillbaka senast två veckor innan besöket.
För ett tillsynsbesök avsätts cirka 2-3 timmar då tjänstepersonen träffar huvudman och rektor på förskolan eller huvudman för pedagogisk omsorg.
Under besöket önskar tjänstepersoner att visas runt i lokalen, titta på det pedagogiska material som finns tillgängligt för barnen och se på vilket sätt det presenteras.
Tjänstepersonen vill också kunna ta del av verksamhetens rutiner, handlingsplaner, dokumentationer och annat skriftligt material.
Tillfälle för dialog ges i slutet av besöket.
Tillsyn vid anmälningsärenden
Barn- och utbildningsförvaltningen kan göra riktad tillsyn av ett särskilt område.
Riktad tillsyn kan omfatta antingen alla eller ett urval av fristående förskolor och enskilda pedagogiska omsorger i eskilstuna kommun.
Riktad tillsyn kan till exempel ske genom besök i verksamheten eller genom att förvaltningen begär in skriftliga underlag från huvudmännen
Tillsynsbeslut och rapporter beskriver brister i verksamheten och ger inte en bild av verksamheten som helhet.
Avstående från ingripande
Nämnden kan låta bli att ingripa om överträdelsen är ringa, om huvudmannen vidtar nödvändig rättelse eller om det finns särskilda skäl att inte ingripa.
Anmärkning
Handlar det om en mindre allvarlig överträdelse kan förskolenämnden ge huvudmannen en anmärkning.
Föreläggande vid brist i verksamheten
Om verksamheten inte följer de regler som gäller kan förskolenämnden kräva att bristerna åtgärdas genom ett så kallat föreläggande. Det är mycket vanligt att en verksamhet får ett eller flera förelägganden efter tillsyn.
Det går inte att överklaga ett föreläggande.
Föreläggande med vite
Ett föreläggande kan förenas med ett vite, som kan innebära att huvudmannen blir skyldig att betala en summa pengar om inte bristerna åtgärdas i tid. Det är förskolenämnden som bestämmer hur stort vitet ska vara.
Huvudmannen kan överklaga ett föreläggande med vite till förvaltningsrätten.
Tillfälligt verksamhetsförbud
Skulle tillsynen visa allvarlig risk för barnens hälsa eller säkerhet eller av någon annan särskild anledning, får förskolenämnden förbjuda huvudmannen att tills vidare, helt eller delvis, driva verksamheten vidare genom att meddela tillfälligt verksamhetsförbud. Ett tillfälligt verksamhetsförbud får gälla i högst 6 månader.
Huvudmannen kan överklaga beslut om tillfälligt verksamhetsförbud till förvaltningsrätten.
Återkallelse
Om huvudmannen inte vidtar åtgärder efter ett föreläggande och det rör sig om allvarliga briser kan förskolenämnden återkalla huvudmannens godkännande, vilket innebär att verksamheten måste stänga.
Huvudmannen kan överklaga beslut om återkallande till förvaltningsrätten.
När nämnden har beslutat att verksamheten behöver vidta åtgärder ska huvudmannen skicka in en redovisning över vad man har gjort för att rätta till bristerna. Det kan därefter bli aktuellt med ett återbesök i verksamheten för att följa upp de åtgärder som genomförts.
Skolinspektionen har tillsyn över att kommunen sköter sin tillsyn enligt skollagen.
RELATERAD INFORMATION
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar