Eskilstuna kommun

Skönhet och hälsa

Här finns information om tillstånd, regler och anmälan för dig som ska starta eller som driver verksamhet inom skönhet och hälsa.

Ska du starta ny verksamhet, byta lokal eller ägare för din nuvarande verksamhet kan du behöva göra en anmälan. Anmälningsplikt kan även gälla andra större förändringar i din verksamhet.

Det kan vara mycket att tänka på och ofta behöver du kontakta flera myndigheter. Om du har ett ärende som rör flera områden eller tillstånd kan du boka ett samordningsmöte.

Anmälningspliktiga verksamheter

Hygieniska verksamheter, där allmänheten yrkesmässigt erbjuds behandlingar som innebär risk för blodsmitta eller annan smitta på grund av användningen av skärande eller stickande verktyg, är anmälningspliktiga. Anmälan ska omfatta både verksamheten och den lokal där verksamheten ska bedrivas.

Om flera verksamhetsutövare arbetar inom samma lokal ska var och en anmäla sin egen verksamhet, även om de ägnar sig åt samma typ av behandlingar.

Du måste göra en anmälan för verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling och som i sin behandling använder skärande eller stickande verktyg. Det beror på att dessa behandlingar innebär risk för blodsmitta eller annan smitta.

Verksamheter som inte måste anmälas

Det finns verksamheter som inte behöver anmäla innan de startar, men som ändå måste uppfylla miljöbalkens krav ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Det gäller:

  • Frisörer som inte erbjuder anmälningspliktiga behandlingar
  • Yrkesmässiga hygieniska verksamheter som erbjuder behandlingar där man inte använder metoder som är stickande eller skärande, t.ex. massage och zonterapi.
  • Verksamheter som erbjuder behandlingar som kontrolleras av Inspektionen för Vård och Omsorg och utförs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, till exempel botox, fillers och akupunktur.

Du som driver en anmälningspliktig verksamhet ska ha ett egenkontrollprogram. Egenkontrollen ska säkerställa att verksamheten inte orsakar problem för människors hälsa eller miljön. Du ska exempelvis sätta upp rutiner för städning och rengöring av redskap, upprätta en förteckning över kemiska produkter etc. Din egenkontroll ska vara skriftligt dokumenterad.

Även om en verksamhet inte är anmälningspliktig har kommunens miljöenhet tillsyn över den. Det betyder att vi kontrollerar att verksamheten inte bryter mot miljöbalkens bestämmelser.

Anmäl innan du startar

När du anmäler en hygienisk verksamhet ska din anmälan ha kommit in till kommunen minst sex veckor innan verksamheten startar. Om du startar din verksamhet utan att först ha anmält den till oss måste du betala en miljösanktionsavgift.

Egenkontrollprogram

Om du har en verksamhet som behöver anmälas till kommunen är du även skyldig att ha dina rutiner nedskrivna i ett så kallat egenkontrollprogram. Det handlar om att ta fram de rutiner för verksamheten som behövs för att leva upp till lagstiftningens krav på hänsyn till hälsa och miljö.

Mer information om tillstånd, regler och anmälan för dig som ska starta eller som driver verksamhet som är anmälningspliktig hittar du hos socialstyrelsen.

Kosmetika och hudvårdsprodukter

Du som tillhandahåller kosmetiska produkter, till exempel hudkrämer och smink, måste följa EU:s märkning och innehållsregler.

Kosmetiska och hygieniska produkter inom EU måste vara säkra för konsumenterna och inte innehålla farliga ämnen. Därför behöver du ha koll på vilka regler som gäller. Det är kommunen tillsammans med Läkemedelsverket som kontrollerar att märknings- och innehållsregler följs. Kommunen gör stickkontroller i alla typer av verksamheter.

Du kan läsa om vilka regler som gäller på Läkemedelverkets webbplats.

Kommunen kan fatta beslut om att produkten inte får säljas, att märkningen måste ändras och/eller att butiken ska betala en miljösanktionsavgift. Det är en slags böter för att butiken sålt produkter med felaktig märkning.

Andra områden som kan påverka din verksamhet

Oavsett om du har en anmälningspliktig eller en icke anmälningspliktig verksamhet ska du se till att den lokal som ska användas är anpassad för verksamheten. Du ska se till att det finns goda rutiner för städning, hygien, kemikalieförvaring etcetera.

Vad räknas som hygienlokal?

Hygienlokaler är lokaler där man utför hygienisk behandling. Det kan till exempel vara frisörer, hud- och fotvårdare, tatuerare och solarium. Kommunens miljöenhet bedriver tillsyn över sådana lokaler.

Bygglov och startbesked

Uppgifter om hur du söker bygglov och startbesked när du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till i din verksamhetslokal.

Skyltar

Det finns regler för större skyltar och ljusanordningar och du kan behöva söka bygglov.

Gatupratare och flyttbara skyltar

Det finns regler för flyttbara skyltar och gatupratare. Du behöver också söka tillstånd hos polisen för att använda en offentlig plats som en trottoar, gata eller park.

Planerar du att ha någon form av matservering eller försäljning av livsmedel ska du kontakta oss för att få veta vilka regler som gäller.

De flesta verksamheter hanterar kemikalier. Till kemikalier räknas bland annat rengöringsmedel, tvättmedel och målarfärg. När du har kemikalier i verksamheten behöver du följa de krav som finns i regelverken. Du behöver även hantera ditt avfall på ett korrekt sätt.

Brandskydd och tillsyn av verksamhet

Din verksamhet måste vara brandsäker och det finns krav du måste uppfylla.

Uppdaterad: 19 juni 2025