COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
För oss i Eskilstuna kommunkoncern är det viktigt att våra upphandlingar är så hållbara som möjligt. Bland annat ser vi positivt på leverantörer som kan leverera varor och tjänster som är anpassade efter ett cirkulärt flöde och vi arbetar för att produkter som används av barn och unga inte innehåller giftiga kemikalier, exempelvis i förskolan.
De krav och villkor som Eskilstuna kommunkoncern ställer i upphandlingar grundas i politiska beslut, styrande dokument eller riktlinjer för kommunkoncernen. Villkoren anpassas efter vilken påverkan som varorna och tjänsterna beräknas ha på människor och miljö. Nedan kan du läsa mer om detta.
I alla upphandlingar ställer vi krav på att leverantören ska tillmötesgå de målsättningar som finns i Eskilstuna kommunkoncern, bland annat genom vår miljöpolicy.
De viktigaste miljömålen i kommunkoncernen är
Som leverantör till kommunkoncernen förväntas du verka för att kommunkoncernen når sina miljömål.
Eskilstuna kommunkoncern ska sänka sina klimatutsläpp kraftigt fram till 2030. Som ett led i det ställs miljökrav på fordon och transporter.
För att klara omställningen till förnybara drivmedel behöver man använda flera olika alternativ. Biodriv Öst och Länsstyrelsen Sörmland har kommit fram till en modell för omställning till fossilfria drivmedel, där man i första hand vill kunna tanka el, vätgas eller biogas. Går inte det, går man vidare till nästa, och så vidare. Den strategiska drivmedelsprioriteringen tillämpas även av kommunkoncernen.
Kommunkoncernen har tagit fram Miljökrav för entreprenader inom anläggning. Den påminner till stor del om Trafikverkets och storstädernas miljökrav på entreprenader.
Eskilstuna kommunkoncerns miljökrav för entreprenader Pdf, 356.7 kB.
Eskilstuna kommun arbetar för en giftfri förskola. I produkter som är riktade till barn och unga ställs därför krav på att inga farliga kemikalier ska finnas i produkterna.
Kfast arbetar enligt Sunda Hus standard för kemikalier i byggvaror och produkter.
Att minska avfallsmängderna och att få ett mer cirkulärt flöde av resurser i samhället får goda effekter på klimatet och andra miljöområden. I avtalen för möbler har till exempel krav ställts för att underlätta återbruk av möblerna. Inom flera avtal ses engångsartiklar över och produkter för flergångsbruk läggs till på avtal. Eskilstuna kommunkoncern ser positivt på leverantörer som kan leverera varor och tjänster som är anpassade efter ett cirkulärt flöde. Några exempel på cirkularitet kan handla om produkters livslängd, att varor tillverkas i återvunna eller biobaserade material eller att komponenter kan återvinnas.
För att göra det enklare för våra anställda att välja miljövänliga alternativ när de beställer varor i vårt e-handelssystem, så ställer vi krav på att miljövänliga produkter som vi har köpt in ska märkas ut. Det innebär i sin tur att detta måste synliggöras när ni gör ett ramavtal med oss på Eskilstuna kommun.
Social hållbarhet innebär flera olika saker. För Eskilstuna kommunkoncern innebär det att säkerställa så att vår försörjning av varor och tjänster inte sker på ett sätt som exploaterar arbetskraft eller barnarbete, både i Sverige och utomlands. Det innebär också att få fler i jobb bland dem som idag står långt från arbetsmarknaden.
I de fall det finns risk för oskäliga arbetsvillkor vid produktion, ställer Eskilstuna kommunkoncern krav på hållbara leveranskedjor i enlighet med kärnkonventionen från International Labour Organisation (ILO). En hållbar leveranskedja (även uttryckt som att leverantören ska ha en uppförandekod) omfattar:
Eskilstuna kommun är en diplomerad Fairtrade City och vill vara ett föredöme för rättvis handel och etisk konsumtion. I vissa upphandlingar ställs därför krav på att hela eller delar av sortimentet ska vara etiskt märkt. Detta gäller exempelvis upphandling av kaffe, te och bananer.
Eskilstuna kommunkoncern ställer arbetsrättsliga villkor om det finns risk för dåliga arbetsförhållanden i upphandlingar där arbete utförs inom Sverige.
Arbetsrättsliga villkor utgår från aktuell branschs kollektivavtal och dessa är överenskomna av arbetsmarknadens parter. Villkoren gäller:
Eskilstuna kommunkoncern har som mål att få fler människor i arbete. I vissa upphandlingar ställer upphandlare, i samverkan med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, därför krav på att undersöka möjligheter till sysselsättning för personer som står långt från arbetsmarknaden. Det gäller framför allt upphandlingar där arbete kan utföras i Eskilstuna kommun med omnejd.
Ekonomiskt hållbar upphandling innebär att vi använder skattemedlen för att stimulera ett väl fungerande näringsliv, en variation av leverantörer och en sund konkurrens.
De allra flesta leverantörer vill göra rätt för sig. Det finns dock en risk för att seriösa leverantörer får konkurrens av oseriösa företag som försöker dra fördelar genom att till exempel bryta mot lagar och regler, inte betala skatt, exploatera arbetskraft med mera.
Eskilstuna kommunkoncern arbetar för att göra affärer med sunda leverantörer som i sin tur har sunda underleverantörer.
Eskilstuna kommun: administration.upphandling@eskilstuna.se
ESEM: upphandling@esem.se
Kfast: upphandling@kfast.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar