COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Företag välkomnas att lämna anbud för de upphandlingar som Eskilstuna kommunkoncern annonserar ut.
Du behöver själv bevaka vilka upphandlingar som vi har på gång. Det görs enklast här på vår webbsida.
Anbud ska lämnas elektroniskt direkt i vårt upphandlingssystem Mercell TendSign. För detta måste du skapa ett konto. Det är helt kostnadsfritt för dig som leverantör. I det verktyget kan du hämta upphandlingsdokument och lämna elektroniska anbud.
Nedan får du tips om vad du behöver tänka på när du lämnar anbud, det finns också en liten checklista och allra sist på denna sida finns det dessutom länk till en anbudsskola och en film med en demovisning av Mercell TendSign.
När du har hittat en upphandling som verkar intressant och som du önskar lämna anbud på:
Registrera ett anbudsgivarkonto hos Mercell TendSign. Det görs enkelt direkt på deras hemsida.
Om du behöver support eller har frågor om systemet kontaktar du Mercell direkt:
E-post: support.opic@mercell.com
Telefon: 0771-440 200
När du har registrerat ett konto är det dags att hämta ut upphandlingsdokumenten. Sök rätt på aktuell upphandling och hämta ut samtliga dokument.
Gå noggrant igenom upphandlingsdokumenten. Där finns all information som du behöver ha för att kunna lämna anbud. Det är viktigt att du läser igenom allt och förstår samtliga krav och förutsättningar som anges i upphandlingsdokumenten. Utgångspunkten vid offentlig upphandling är att anbudsgivaren bara har en chans att lämna sitt bästa anbud.
Det är viktigt att du ställer frågor om du har funderingar, om något är oklart eller om du har upptäckt brister.
Genom att ställa frågor minskar du risken att göra fel eller lämna ett anbud som inte uppfyller ställda krav. Dessa ställs i Mercell TendSign och det är även här som du får svar. Du kan också ta del av svaren på andra leverantörers frågor och därmed öka din kunskap om upphandlingen. Det är väldigt viktigt att du som anbudsgivare har koll på eventuella kompletteringar samt frågor och svar.
Svar ges senast 6 dagar före sista anbudsdag, med undantag för direktupphandlingar.
Frågan som du har ställt kan alla som deltar i upphandlingen se, men ingen kan se vem som har ställt frågan.
Vem som har ställt en fråga blir offentligt först efter att anbudsgivare har underrättats om tilldelningsbeslutet och den absoluta sekretessen hävs. (Se även punkt 6, sekretess).
Företag får inte samarbete i upphandlingar på vilka sätt som helst. Grundregeln är att företag inte får samarbeta om det begränsar konkurrensen, men om företag av olika skäl inte kan lämna anbud på egen hand i en upphandling kan samarbeten mellan företag däremot vara tillåtna.
Det finns främst tre olika alternativ för en leverantör som vill samarbeta med andra. Dessa alternativ är:
Mer information om att samarbete med andra företag i en upphandling.
Läs noga vad för information och handlingar som efterfrågas.
Var noga med att fylla i all relevant information så att ditt anbud matchar det som efterfrågas i den aktuella upphandlingen.
Lämna korrekta och kompletta upplysningar från början. Den upphandlande organisationen är inte skyldig att tillåta någon form av förtydligande eller komplettering. Det är därmed begränsade möjligheter för leverantörer att komplettera sitt anbud efter sista anbudsdag.
Ofullständigt ifyllda anbud är tyvärr vanligt och följden blir att dessa anbud inte accepteras.
Om anbudet är otydligt formulerat eller innehåller information som inte är relevant för den specifika upphandlingen kan det medföra att det anbudet bedöms felaktigt. Den upphandlande organisationen ska endast ta hänsyn till sådant som uttryckligen framgår av anbudet - och inget annat.
Följ strukturen i upphandlingsdokumenten för att undvika ett ofullständigt anbud. Fyll inte heller i information eller bifoga handlingar som inte specifikt efterfrågas. Det är inte ovanligt att det i dessa kan förekomma uppgifter som innebär att anbudet uppfattas som "orent", det vill säga att det utgör en ändring av vad som framgår av upphandlingsdokumentationen. Om du tillför information som inte har efterfrågats i upphandlingen kan det innebära att anbudet inte accepteras för att det anses vara ”orent”.
Absolut sekretess gäller som huvudregel fram till dess att den upphandlande organisationen har fattat beslut om att tilldela kontraktet till en leverantör eller att avbryta upphandlingen. Det betyder att den upphandlande organisationen inte får lämna ut några uppgifter om anbuden under själva upphandlingen till någon annan än den som har lämnat uppgiften.
När tilldelningsbeslutet har fattats är huvudregeln att samtliga dokument i upphandlingen blir offentliga.
En anbudsgivare kan begära att vissa uppgifter i sitt anbud ska beläggas med sekretess. Anbudsgivaren ska då tydligt ange vad som önskas sekretessbeläggas och skriva en motivering till detta. Notera att den upphandlande organisationen inte kan garantera sekretess. Detta avgörs vid varje enskilt tillfälle som någon begär ut information om en upphandling.
Det är ditt ansvar som anbudsgivare att anbudet kommer in i rätt tid. För sent inlämnade anbud får inte prövas av den upphandlande organisationen.
Här följer en kort checklista för inlämnande av anbud:
På Upphandlingsmyndighetens sida finns mer information om vad som gäller vid upphandling och lämnande av anbud. Bland annat har Upphandlingsmyndigheten tagit fram en Anbudsskola. Där kan du få mer information om att lämna anbud i en upphandling.
Demovisning av upphandlingsverktyget TendSign. Inspelad 2022.
Eskilstuna kommun: administration.upphandling@eskilstuna.se
ESEM: upphandling@esem.se
Kfast: upphandling@kfast.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
(telefonsvarare där du lämnar ditt ärende och telefonnummer)
Se fler kontaktvägar