COOKIES
På denna webbplats använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor
Use Google translate to translate the web page. Eskilstuna kommun takes no responsibility for the translations.
Vill du lyssna på innehållet på webben? Börja lyssna och använd kontrollen för att pausa, stoppa eller ändra volym.
I Eskilstuna kommun arbetar vi med att ställa miljökrav i upphandlingar sedan början av 1990-talet. Kommunfullmäktige antog redan 1995 riktlinjer för miljöanpassad upphandling. Riktlinjerna uppdaterades 2006 och utvecklades då till att även omfatta krav på godtagbara sociala förhållanden vid produktion av varor.
Upphandling och inköp – två delar i en process
Miljökrav ställs på såväl leverantörer som på varor och tjänster vid upphandlingar. Ofta upphandlas flera likvärdiga varor så att ett visst urval finns för verksamheterna. Det kan gälla till exempel storlekar på förpackningar eller liknande.
Vid de faktiska inköpen till verksamheterna har inköparna möjlighet att välja ur det upphandlade sortimentet så att produkterna passar in i verksamheten. De har då ansvar att faktiskt köpa in de miljöanpassade varor som finns upphandlade. För att de miljöanpassade varorna ska vara lätta att hitta så presenteras de tydligt på prislistor och beställningslistor.
Exempel på miljöanpassade varor som kommunen har upphandlat är rengöringsmedel, tvättmedel, diskmedel och liknande, där många av produkterna är miljömärkta. Inom livsmedel finns KRAV-märkta produkter inom i stort sett alla varuområden till exempel mjölk och andra mejeriprodukter, knäckebröd, frukt och grönt, kött och fisk. Kaffet är Krav- och/eller Rättvisemärkt, vilket innebär att de sociala förhållandena vid produktionen är godtagbara.
Kontorspapper, tågresor, datorer och bildskärmar, bilar, möbler för skola och förskola är några andra exempel på varor där kommunen ställt miljökrav. På mobiltelefoner är låg strålning en faktor som bedömts.
Många av våra leverantörer kan lämna bra statistik över inköp som gjorts, även för de miljömärkta varorna. I vissa varugrupper har kommunen själv gjort bedömningen att en vara är såpass bra för miljön att den ska redovisas som miljöanpassad även om den inte är miljömärkt. För att kunna redovisa dessa inköp finns ett särskilt tillvägagångssätt i samband med kontering och redovisning som resulterar i ett ”grönt nyckeltal”.
Om miljömärkta och miljöanpassade varor köps in till verksamheterna så minskar användningen av farliga ämnen i produktionen. Det betyder också att varan inte är skadlig vid normal användning och det underlättar för återvinning när varan inte ska användas längre. En miljöanpassad vara har också mindre utsläpp av växthusgaser.
Vi bedömer att de miljöanpassade inköpen bidrar till flera nationella miljömål, till exempel:
Kontakt
Upphandlingsenheten
Anna Kahlbom, upphandlingschef
Telefon: 016-710 60 32
E-post: anna.kahlbom@eskilstuna.se
Eskilstuna direkt
Telefon: 016-710 10 00
E-post: info@eskilstuna.se
Du är här:
E-post: foretagsservice@eskilstuna.se
Telefon: 016-710 23 88
Telefontid: måndag-fredag 08.00-17.00, dag före röd dag 08.00-12.00
Se fler kontaktvägar